TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ [ 1961-1971)

Stok durumu : 2-3 gün

• Ürün kodu: YY.1540-2014

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ [ 1961-1971)

Umuttan Yalnızlığa

27 Mayıs askeri müdahalesini izleyen dönemin getirdiği görece özgürlükçü ortamda, 1961 Anayasası'nın sağladığı yeni siyasal güvencelerin ışığında kurulan ve Cumhuriyet döneminde TBMM'ye girebilen ilk sol parti olma özelliğini taşıyan Türkiye İşçi Partisi'nin ilk 10 yıllık döneminin öyküsü. Şubat 1961'de aralarında Kemal Türkler, Rıza Kuas, Şaban Yıldız gibi isimlerin bulunduğu 12 sendikacı tarafından kurulan TİP, kuruluşunu izleyen yıllarda Mehmet Ali Aybar, Behice Boran ve Sadun Aren gibi aydınların katılımıyla geniş bir alana yayılma olanağı buldu. Bu kitapta kuruluşundan 12 Mart muhtırasıyla kapatılışına kadar geçen dönemde TİP'in Türk sol hayatındaki etkinliğinin bir bilançosu çıkarılıyor. Ayrıca Osmanlı'dan bugüne uzanan sol gelenekte partinin konumunun ne olduğu konusu da ele alınıyor. 1960'lı yılların Türkiye'sindeki çeşitli toplumsal yapıları ortaya koyan istatiksel bilgiler TİP ve sol hareket bağlamında değerlendiriliyor.

Yazar : Artun Ünsal

Baskı Adeti : 2