DEMOKRAT PARTİ İKTİDARINDA CHP: İDEOLOJİK VE ÖRGÜTSEL ARAYIŞLAR 1950-1960

• Ürün kodu: YY.1703.2019

Demokrat Parti İktidarında CHP: İdeolojik ve Örgütsel Arayışlar 1950-1960 kitabımızda; 1950-1960 dönemi, Cumhuriyet Halk Partisi açısından kurucu önemde bir anlam taşır; bir bakıma partinin yeniden kurulduğu dönemdir. Çünkü bu dönemde CHP tek-parti ve "devlet partisi" konumundan çıkmış, ilk kez muhalefete düşmüş, üstelik bu dönemde hayli uzun sürmüştür: On yıl.

Çağdaş Görücü, ayrıntılı çalışmasında, CHP'nin 1950-1960 döneminde nasıl yeniden biçimlendiğini analiz ediyor. Giderek otoriterleşen Demokrat Parti iktidarına muhalefet deneyimi, partiyi nasıl etkiledi? İdeoloji nasıl değişti, "Altı Ok"un ilkeleri nasıl yorumlandı? Örgüt yapısı, nasıl dönüştü; gerçekten işler bir parti örgütüne dönüşmesi yönünde ne gibi çabalar gösterildi?

DP iktidarı dönemindeki CHP muhalefeti, aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde "kurumsal" siyasal muhalefet geleneğinin oluşumunda da önemli bir deney niteliğini taşıyor.

Çağdaş Görücü, 2002 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. 2006’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmasının ardından 2009’da aynı yerde Siyaset Bilimi yüksek lisansını tamamladı. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’ndan doktora derecesi aldı. Halen Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde görev yapmaktadır. Temel ilgi alanları, Türkiye’de siyasal partiler ve Türkiye’nin siyasal düşünceler tarihidir.