ANLATILMAZI İFADE ETMEK: YENİ DERSİM ''SOUND''UNUN OLUŞUMU

• 500%s ya da daha fazla %s36.75 TL
  • Ürün kodu: YY.1690.2019

Anlatılamazı İfade Etmek: Yeni Dersim Sound'unun Oluşumu Dersimli müziğin son 40 sene içerisindeki gelişimini betimliyor. Farklı kuşaklardan, farklı tür ve alanlarda müzik icra eden yaklaşık 70 müzisyenle yapılan söyleşilerin yanında; Alevi dedeleri, derlemeciler ve araştırmacılar ile de görüşmeler yapıldı. Onların hayat hikâyeleri üzerinden Dersim/Tunceli’nin sosyal-kültürel tarihi sözlü tarih yaklaşımıyla resmedildi. Etnomüzikolog Martin Greve, bu görüşmeleri, mevcut müzik kayıtlarını ve konuyla ilgili bilimsel kaynakları esas alarak Dersim/Tunceli’nin yakın müzik tarihiyle ilgili kültürel antropolojik analizler gerçekleştirdi. Kitap; ağıt, beyit, deyiş gibi geleneksel müzik türlerinin kayboluşu, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde ve Avrupa'daki Dersimli müziğin gelişimi, etnik-dinsel-siyasi ve müzikal kimlik oluşumları, bugünkü Tunceli’deki müzikal hayat ve sonuç olarak Neo-Dersim kültürü içinde yeni bir Dersim sound’unun oluşumu temalarıyla çerçevelendirildi.

Yazarlar Hakkında:

Doç. Dr. Martin Greve

1989-1994 yılları arasında Berlin Teknik Üniversitesi Müzikoloji Enstitüsü’nde eğitim görevlisi olarak görev aldı. Daha sonra 1994-1997 yılları arasında Berlin Belediyesi Yabancılar Dairesi’nde çalıştı ve serbest gazetecilik yaptı. 1999-2001 yılları arasında Berlin’de aynı üniversitede yeniden dersler veren Greve, 1997’den itibaren çeşitli Alman ve İsviçre üniversite ve konservatuvarlarında müzikoloji ve etnomüzikoloji dersleri verdi. 2004’ten 2013 yılına kadar çalıştığı Rotterdam Konservatuvarı’nda Türk müziği eğitim programının başkanlığını yürüttü. 2003 yılında “Almanya’da Hayali Türkiye’nin Müziği” isimli kitabını yayımladı. 2011 yılında İstanbul Orient-Institut’e araştırma görevlisi olarak atandı. 2015 yılında “Writing the History of Ottoman Music” isimli kitabını hazırlayan Greve’nin, 2018 yılında “Makamsız-İndividualisation of Traditional Musik on the Eve of Kemalist Turkey” isimli kitabı yayınlandı.

Özay Şahin

1976 yılında Dersim’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan Şahin, Berlin Cimdata Dijital Medya Akademisi`nde ve Kaskaline Film Akademisi’nde eğitim gördü. Almanya’da yayınlanan Taz/Perşembe gazetesinde kültür ve sanat üzerine makaleler yazdı. Uluslararası Bootlab sanatçıları arasında yer aldı. Bu oluşumun çıkardığı kitaplarda makaleler yazdı. 2010-2011 yıllarında Atıf Yılmaz Stüdyosu’nda sinema eğitmeni olarak çalıştı. Şahin, birçok kısa metrajlı projesinin yanında “Can Baz”, “Transasia Express” ve “Fırtına Emine” isimli uzun metraj belgesellerin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendi. Orient-Institut Istanbul ve Berlin Etnografya Müzesi için belge film projeleri hazırladı ve arşivlik analog müzik kayıtlarını dijitalize etti.