OSMANLI KUDÜSÜNDE LONCALAR

• Ürün kodu: YY.1183

Zanaatkar ve tüccar loncaları, asırlar boyunca Osmanlı kent yapısının kilit unsunlarından birini oluşturdu. Osmanlı gerçeğinin bu önemli kurumunun tarihsel ve toplumsal rolü ve yeri üzerine çok sayıda araştırma yapıldı. Araştırmaların büyük çoğunluğu iki temel soru çevresinde toplanıyordu; loncalar, diğer lonca üyelerine, lonca dışındaki tüccar ve çalışanlara karşı kendi çıkarlarını savunan oldukça özerk mesleki kuruluşlar mıydı, yoksa zanaatkarları denetlemek ve vergiye bağlamak üzere merkezi yönetimce oluşturulmuş mesleki organizasyonlar mıydı? Amnon Cohen, Kudüs adliyesinin sicil arşivlerinde yürüttüğü araştırmaların sonucunda, 17. ve 18. yüzyıllardaki lonca sistemine ilişkin ilginç sonuçlara varıyor. 70 kadar mesleği kapsayan yaklaşık 60 loncayı inceleyerek, İstanbul, Kahire ve birçok Anadolu kentindeki loncalardan farklı olarak Kudüs loncalarının güçlü sivil yapılarını ortaya çıkarıyor.

Yazar : Amnon Cohen

Çevirmen : Nurettin Elhüseyni