OSMANLI SARAYINDA TARİH YAZIMI

• Ürün kodu: YY.1572-2014

15. ve 16. yüzyıl Osmanlı tarih yazımı, imparatorluğun müthiş bir hızla genişlediği bu dönemde Osmanlı kimliğinin oluşmasında ve hanedan devlet yapısının kurumsallaştırılmasında çok önemli roller oynamıştır.

Elinizdeki kitap, bu dönemden belirli metinlerin ve bunların görsel programlarının verdiği mesajları inceleyerek tarih yazımının nasıl böyle etkileri olabildiğini irdeliyor. Kitaptaki makaleler, tarihi kayda geçirmenin eğitimli sınıflar arasında neredeyse bir tutku haline geldiği erken modern çağ Osmanlı İmparatorluğu'nda tarih yazımının politik ve teknik boyutlarını değişik açılardan ele alıyor.

Osmanlıların kendilerini nasıl gördüğü,kültürlerini ve dünyadaki yerlerini hem kendi aralarında hem de Osmanlı olmayanlara nazaran nasıl tarif ettikleri ve anladıkları, Osmanlı'yı tanımlarken onlar için İslam'ın yerinin ne olduğu gibi soruları cevaplamaya çalışan bu kitap,çok geniş bir grup orijinal kaynağı ele alan yedi makaleden oluşuyor. Değişik akademik disiplinlerden etkilenen bu çalışmalar, erken modern çağ İslam İmparatorlukları'nda tarih yazımının ne kadar değişken ve zengin olduğunu ortaya koyuyor.

Yazar : Suraiya Faroqhi

Çevirmen : Zeynep Altok