OSMANLI'DA SİYASET, TOPLUM, DİN ,YÖNETİM (1793-1807)

• Ürün kodu: YY.1584-2014

Bir İngiliz Tacirin İzlenimleriyle

Londra'da doğan Thomas Thornton genç yaşta ticaretle uğraşmaya başladı; 1793'te İstanbul'daki bir İngiliz fabrikasında çalışmak üzere görevlendirildi. İstanbul'da yaşadığı on dört yıl içinde Küçük Asya'ya ve Ege Adaları'na sık sık seyahat etti. Türkiye'yi yakından tanıyan ve ileri seviyede Türkçe bilen Thornton, Avrupalı diplomatlarla ve Osmanlı tüccarlarla yakın ilişkiler kurdu.

Osmanlı'ya ve Türklere büyük bir yakınlık duyan Thornton, eserinde Osmanlı ve Türkler hakkındaki olumsuz bilgileri ve önyargıyı kırmak istemiştir; bu alanda kendisinden önce yazanlara karşı Osmanlı medeniyetini savunmuştur. William Eton'a çok sert eleştiriler yönelten Thornton, özellikle Osmanlı Devleti'nin Avrupa'dan çekilmek zorunda kalmasını endişe verici bulur. Türklerin tarihi, Osmanlı devlet yapısı, adli ve mali idaresi, askeri gücü, imparatorluğun komşu ülkelerle kıyaslanması, erkeklerin âdetleri ve gelenekleri, kadınların ev idaresi gibi konu başlıklarını içeren kitap, ilk kez 1807'de Londra'da yayınlandı. Kültürel sınırları ve dönem siyasetini yansıtan değerlendirmeleriyle eşsiz bir anlatı sunan eser, Türkçede ilk kez yayınlanıyor.

Yazar : Thomas Thornton

Çevirmen : Ercan Ertürk