TOPLUMSAL TARİH DERGİSİ- KASIM 2017

• Ürün kodu: TT.3287

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih’ten özel sayı: “1917/2017 Devrimler Tarihinde 1917”

Toplumsal Tarih dergisi Kasım 2017 tarihli özel sayısında 100. yılında 1917 devrimlerine yeniden bakıyor.

Devrimlerin hem Türkiye hem de Rusya tarihindeki yansımalarının ele alındığı dosyanıneditörlüğünü Mehmet Ö. Alkan ve Y. Doğan Çetinkaya üstlendi. Yiğit Akın, Mehmet Ö. Alkan, Y. Doğan Çetinkaya,Evrim Eken, Onur İşçi, Ayşe Ozil, Zafer Toprak, Pınar Üre ve Cengiz Yolcu yazılarıyla dosyaya katkıda bulundu.

Mehmet Ö. Alkan, “Şubat’tan Ekim’e St. Petersburg’da Devrimin Mekânları” başlıklı yazısında,bir St. Petersburg ziyaretinde fotoğrafladığı, devrimin yaşayan temsilcileri olan anıt ve mekânların hikâyeleri üzerinden devrim günlerini inceliyor.

Y. Doğan Çetinkaya, “1917 Devrimleri ve İşçi Sınıfı” başlıklı yazısında, 1917 devrimleri literatüründe yeri muğlak bırakılan işçi sınıfının devrimlerdeki rolünün teslim edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Ayşe Ozil, “Kitabiyat: 100 Yılın Ardından Devrimi Yazmak” başlıklı yazısında 1917 devrimleriyle ilgili en son yayımlanan kitapları tanıtıyor.

Yiğit Akın, Bolşevik Devrimi’nin beraberinde getirdiği değişimden etkilenen beden terbiyesi ve spor politikalarına “Bolşevik Devrimi ve Spor” başlıklı yazısında yer veriyor.

Pınar Üre, “Devrimin Ardından: Zarnıtsiy Gazetesi ve Diasporada Rus Milliyetçiliği” başlıklı yazısında 1917 devrimleri sonrasında Rusya’da yaşanan iç savaşa odaklanarak, diasporada Rus milliyetçiliğini şekillendiren etmenler üzerinde duruyor.

Onur İşçi, 1905 olaylarının 1917 devrimlerinin provası olarak görülüp görülemeyeceğini “Rus Tarih Literatüründe 1905 Krizi ve Ekim Devrimi’ne Giden Yol” başlıklı yazısında sorguluyor.

Evrim Eken, devrimler sırasında önemli bir propaganda aracı haline gelen görsel malzemeye “Devrimin Posterleri (1917-1924)” başlıklı yazısında yer veriyor.

Zafer Toprak, “Vladimir İlyiç Ulyanof Lenin ve Türkiye” başlıklı yazısıyla bu sayıdan itibaren başlattığı dizide, Ekim Devrimi günlerinde Osmanlı basınının ve sonrasında da Cumhuriyet Türkiye’si yayın dünyasının devrime ve devrimin öncüsü Lenin’e nasıl yer verdiğini aktarmaya başlıyor.

Cengiz Yolcu, Osmanlı Hariciyesi gözünden Ekim Devrimi’ni inceleyerek, konunun payitahta nasıl aktarıldığını “Osmanlı Hariciyesi Ekim Devrimi’ni Nasıl Takip Etti?” başlıklı yazısında inceliyor.

Edhem Eldem, L’Illustration’un 25 Aralık 1909 tarihli sayısından “Blérıot’nun İstanbul’daki

Uçak Kazası” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

İlgili Kişi:

Merve Aydın

Marjinal PorterNovelli

0212 219 29 71 / 0537 858 85 49

mervea@marjinal.com.tr

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için
www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.