TOPLUMSAL TARİH - AĞUSTOS 2016

• Ürün kodu: TT.3272

BASIN BÜLTENİ

Toplumsal Tarih dergisinin 272. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih Ağustos 2016 tarihli 272. sayısında, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz tarihçi Vangelis Kechriotis’i anılar ve makalelerle anıyor.

Geçen yıl hayatını kaybeden tarihçi Vangelis Kechriotis adına hazırlanan dosyada, dostları ve meslektaşları Selim Deringil, Ahmet Ersoy, Arzu Öztürkmen, Erol Köroğlu, Malte Fuhrmann, Ece Zerman, Polina İvanova, Nilay Özlü ve K. Mehmet Kentel, yazılarıyla bir tarihçi, aktivist, akademisyen ve dost olarak Kechriotis’i anlatıyor. Dosyada Kechritos’in verdiği esinle kaleme alınmış üç makale yer alıyor. Firuzan Melike Sümertaş, Dr. Paspatis’in ve Dersaadet Rum Cemiyet-i Edebiyesi’nin İstanbul’un kara surları hakkındaki çalışmalarını inceliyor. Gizem Tongo, 1895 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Rum ressam Eleni İliadis hakkında bir monografi sunuyor. Okcan Yıldırımtürk ise Ziver Bey’in 1895 tarihli Kıbrıs Tarihi eserini, Osmanlı modernleşmesinin ürettiği yeni tarihyazımı bağlamında tartışıyor.

Dosya dışı yazılarda Mehmet Ö. Alkan, İstanbul’un fethi kutlamalarının başlangıcına ilişkin, bilinenden farklı bir tarih anlatısı ortaya koyuyor. Oğuz Tekin ve Mehmet Yılmaz, 1999 yılında antik Ionia bölgesindeki Magnesia kentine bulunan defineyi tanıtıyor. Bu sayıda ayrıca Elçin Macar’ın Ayşe Ozil ile yeni yayımlanan kitabı Anadolu Rumları hakkında yaptığı söyleşiye yer veriliyor.

Toplumsal Tarih’in bu sayısında yazı dizileri de devam ediyor. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi’nin hazırladığı “Gözden Kaçanlar”da Bakırköy’ün arkeolojik birikimi ve akıl hastanesi arazisindeki kültür katmanları ele alınıyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt’un hazırladığı Resimde Mimari Öğeler serisi, 18. yüzyılda “Büyük Tur”a katılan gezginlerin yaptığı kent ve mimari konulu Avrupa resimlerine ilişkin yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem “L’illustration’dan Seçmeler”de 7 Ağustos 1920 tarihli L’Illustration nüshasından, Fransız yazar Pierre Loti’nin İstanbul’da kaldığı eve ilişkin bir yazıyı aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Güncel sayfalarında Nalan Balcı ve Ahmet Gündoğan, “Gençler Cihan Harbi’ni Farklı Perspektiflerden Tartışıyor ve Yazıyor” projesinin final etkinliğini özetliyor. Hazal Özdemir, Pera Müzesi’nde düzenlenen sergi vesilesiyle sanatçı Mario Prassinos’u tanıtıyor.

İlgili Kişi:

Esra Şavkın

Marjinal Porter Novelli

0212 219 29 71 / 0537 858 85 49

esras@marjinal.com.tr

www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu’nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı’nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye’de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf’la ilgili daha ayrıntılı bilgi için
www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.