TOPLUMSAL TARİH DERGİSİ 304.SAYI-NİSAN 2019

• Ürün kodu: TT.3304

Toplumsal Tarih dergisinin 304. sayısı çıktı!

Toplumsal Tarih,Nisan 2019'da "Mütareke Dönemi’nde Siyasal Temsil, Seçimler ve Halkçılık" başlıklı özel bir dosyayla,siyasal merkezin çöktüğü ve oluşan iktidar boşluğu içerisinde alternatif arayışlarının hızlandığıMütareke Dönemi’nin egemenliğinkaynağı olarak halkın nasıl tanımlanacağı, siyasal temsil modelleri, meşruiyetin temelive seçim sistemleri gibi tartışmalarınaodaklanıyor. Dosyada bir araya getirilenmakaleler, bu arayışların uluslararası bağlamıile birlikte yerellerdeki yansımalarını dakapsamaya çalışıyor.

Nurşen Gürboğa ve Cangül Örnek’in ortak editörlüğü ve makale katkılarıyla hazırlanan dosya;Ahmet Demirel, Mehmet Ö. Alkan, Erol Ülker, Neslişah L. Başaran-Lotz, Alexander E. Balistreri ve Hakan Özoğlu ilebirlikte,döneminçeşitli aktörlerinin iktidar arayışları ve kurtuluş modellerinemeşruiyet kazandırma ihtiyaçlarına ve halkın kim olduğu sorusu etrafında şekillenensiyasal temsil meselesine, seçimlere ve tümüyleilişkili olarak halkçılık konusundaki tartışmalaradeğinerek, bu yelpazenin zenginliğini yansıtmayı amaçlıyor.

Dosya dışındaki sayfalardaiseiki önemli makale dikkat çekiyor. Bora Keskiner ve İrvin Cemil Schick’inmakalesi; tılsım olarak kullanılan, şifa getirdiklerine ve insanları muratlarına erdirdiklerine inanılan;sayıların, harflerin, ve/veya kelimelerin belirli şekillerde düzenlenmesiyle oluşanvefklerin, 1700–1701 yılında İstanbul’da bir medresenin açılışına düşürülmüş bir tarih manzumesi içeren bir levha şeklinde düzenlenmiş olarakemsallerinden ayrılan ilginç bir örneğinitanıtıyor. Hazal Özdemir’in makalesi iseDoğu Anadolu’dan Kuzey Amerika’ya yönelenErmeni göçünü kontrol altına almaya çalışanOsmanlı Devleti’nin pasaport politikalarınıinceliyor ve yerel fotoğrafçılar, polis ve devletarasındaki iş birliğini gösteriyor.Bu sayıda ayrıca Tarih Vakfı’nın liselerde yürüttüğü farklı projelerin sonuçlarını tartışan ve bizzat gençlerin deneyimlerini ve üretimlerini yansıtan haber ve makalelere de yer veriliyor.

Murat Cankara, Osmanlı’da Gayrimüslim Basından başlıklı köşesinde bu ay;İstanbul’da çıkan KaramanlıcaTerakki dergisinin 15 Temmuz 1888 tarihlisayısında yer alan “Çingânelere Dair” başlıklı yazıyı, iç içe geçenansiklopedik bilgi, hikâye, efsane ve hurafeyi arkasına alarak üretilen ötekiliğin ve basının steryotiplerin inşasına nasıl katkıda bulunabileceğinin altını çizerek aktarıyor.Emel Seyhan ise her ay hazırladığı köşesinde Osmanlı basınında 100 yıl önce üzerinde durulan haberleri aktarmaya devam ediyor.