KEŞFÜ-Z ZUNÜN (5 CİLT TAKIM)

• Ürün kodu: YY.1539-2014

Keşfü'z-Zunün (5 Cilt Takım)

Yazar:Katip Çelebi

Kâtip Çelebi 1609'da İstanbul'da doğmuş ve 1656da orada vefat etmiştir. Asıl adı Abdullah'tır, Hacı Halife olarak da anılır. İyi bir eğitim gördü ve babası gibi devlet memuru oldu. Ordu ile birlikte çeşitli seferlere katıldı, bu arada hacca gitti. Gezdiği yerlerde karşılaştığı alaylar bilgi ve tecrübesini artırdı, bir akrabasından kalan yüklü bir mirası kitap satın almak için harcadı. Hayatının son yıllarını öğrenmeye, öğretmeye ve yazmaya adadı. Araştırıcıydı ve döneminde az rastlanır dereceme dışa açık bir kişi idi. Bir çok bilim dalında öğrenci yetiştirecek düzeyde bilgi sahibiydi. Tarih konusundaki Cihannüma, deniz seferleri konusundaki Tubfetü'l-Kibar güncel tartışma konuları hakkındaki Mîzânül-Hakk başta olmak üzere yirmiden fazla eser yazmıştır.

Keşfü'z-Zunûn Kâtip Çelebi'nin en önemli eseridir. Bu eser bîr bibliyografyadır. Baş tarafına bilim-felsefesi hakkındaki bir başlangıç kısmı ilave edilmiştir. Kâtip Çelebi bu eserde 9.000'den fazla yazar ve 15.000 civarındaki bilim dalı hakkında bilgi vermiştir.

Keşfü'z-Zunûn 1835-1858 yılları arasında Gustav Flugel tarafından latinceye çevrilerek Leipzig'de basılmıştır. Petis de la Croix tarafından fransızcaya çevrildiği söylenmişse de bugüne kadar bu çeviri ele geçmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı, eserin Prof. Dr. Şerefeddin Yaltkaya ve Rifat Bilge tarafından yayma hazırlanan arapça metnini ilk olarak 1941-1943 yıllarında, ikinci olarak 1971-1972 yıllarında İstanbul'da yayımlamıştır.

Yayın Evi:TARİH VAKFI YURT YAYINLARI

Barkod:9789753332149