YENİ BİR ASKERİ TARİH ÖZLEMİ

• Ürün kodu: YY.1531-2013

YENİ BİR ASKERİ TARİH ÖZLEMİ

SAVAŞ, TEKNOLOJİ VE DENEYSEL ÇALIŞMALAR

Yeni bir askeri tarih özlemi... Son zamanlarda öne çıkan tarih dizileri ve popüler tarih yayınları askeri tarihe ilgiyi hissedilir şekilde artırmaktadır. Bu ilgi yeni sorular üretmekte: Yeniçeri kışlalarında gündelik yaşam nasıldı? Osmanlılar nasıl top dökerlerdi? Yaylarını ve kılıçlarını nasıl yaparlardı? Haliç'e gerilen zincir neye benziyordu? Bunları yeniden üretmek mümkün mü ve bize ne kazandırır? İstiklal Savaşı müzelerinden neler öğreniyoruz, neler eksik kalıyor? Savaş oyunlarından neler öğrenebiliriz?

Elinizdeki derleme bu yeni sorulara cevap arayan tarihçilerin ve alanın dışından meraklıların öncülük eden çalışmalarından oluşmaktadır. Şüphesiz büyük bir boşluğu doldurmakta olan kitap, bir yanda deneysel çalışmalar yoluyla silah ve askeri gereç replikaları üretimi ile topoğrafya konusunda kendi imkânlarıyla didinen Türk 'Don Kişotları'nın çalışmalarını, diğer yanda askeri tarihin pek çok farklı alanını konusundaki araştırmalarını içererek alana değerli bir katkı sunmaktadır.

Bu kitap tecrübî/deneysel yaklaşımlar sergileyen, eski ekolü takip eden ve yeni ekolden esinlenen çalışmaları bir araya getirirken askeri tarihçiliğimizi sivilleştirip toplumsal, siyasi, ekonomik ve kültürel etkileriyle ele almakta; bir nevi eski ve yeni askeri tarihyazımının muhasebesini yapmaya aracı olmaktadır.

Yazar : Kahraman Şakul

Baskı Tarihi : Ekim 13