BİZANS'IN SOYLU KADINLARI

• Ürün kodu: YY.1309-2009

BİZANS'IN SOYLU KADINLARI

On Portre, 1250-1500

Bizans sarayındaki kadınlar nasıl bir hayat sürdürüyorlardı? Erkek egemen bir toplumda hangi alanlarda nefes alabiliyorlardı? Ünlü Bizans tarihçisi Donald M. Nicol, on Bizanslı "hanımefendi"nin portresini çizerken, imparatorluğun en azından son yüzyıllarda bu soylu kadınların toplumda etkin bir rol oynadıklarını gösteriyor. Sultan II. Murad'ın karısı Mara Brankoviç, İki Sicilya Kraliçesi Elena Dukaina, Taranto Prensesi Thamar, rahibe ve bilgin Theodora Raulaina, İmparatoriçe Eirene Palaiologina, başrahibe Eirene Humnaina, İmparatoriçe Eirene Asenina Kantakuzena, İmparatoriçe Savoia'lı Anna, Anna Notaras Palaiologina ve Trabzon İmparatoriçesi Elena Kantakuzena Komnena, toplumun ve sarayın kısıtlayıcı geleneklerine rağmen, bilimde, dinde, edebiyatta ve siyasette yeteneklerini gösterme fırsatı bulmuşlardı. Hikayeleri bize hem Bizans İmparatorluğu'na, hem de tarihte kadınların rolüne dair yeni bakış açıları sunuyor.

Yazar : Donald M. Nicol

Çevirmen : Özden Arıkan