OSMANLI DEVLETİN'DE MORATORYUM 1875-1881

• Ürün kodu: YY.1414-2011

OSMANLI DEVLETİN'DE MORATORYUM 1875-1881

Rüsum-ı Sitte, den Duyun-ı Umumiye

Kitap, Düyûn-ı Umûmiyye'nin, yani Osmanlı Borçlar Yönetimi'nin ihdas edilmesi öncesi bir evreyi, Rüsûm-ı Sitte diye bilinen bir dönemi gündeme getiriyor. Osmanlı dış borç yanı sıra, iç borca da başvurmuştur. Ülkede orta sınıfın oluşması birikimi de beraberinde getirmiştir. Osmanlı ülkede oluşan orta sınıfı vergi kapsamına alacağına ona borçlanmıştır. Ancak iç borçlar çoğu kez 'avans' niteliğindedir ve mevsimlik çözüm sunmuştur. Rüsûm-ı Sitte, iflas konumunda olan Osmanlı yönetiminin altı gelir kalemini iç borçların tasfiyesi için karşılık göstermesinin öyküsüdür. Mehmet Hakan Sağlam'ın Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan daha önce çıkmış bulunan Osmanlı Borç Yönetimi - Düyûn-ı Umûmiyye 1879-1891, başlıklı dört ciltlik derlemesinin evveliyatını içermektedir. Rüsûm-ı Sitte ve Düyûn-ı Umûmiyye, Osmanlı maliyesinin serencamını bizlere ilk kaynaklara başvurarak anlatmaktadır. Her iki çalışma bundan böyle Osmanlı son dönem finansal tarih çalışmalarının omurgasını oluşturacaktır.

Yazar : Mehmet Hakan sağlam

ISBN : 9789753332088