DERSİM HAREKATI VE CUMHURİYET BÜROKRASİSİ ( 1936-1950)

• Ürün kodu: YY.1430-2011

DERSİM HAREKATI VE CUMHURİYET BÜROKRASİSİ ( 1936-1950)

NECMEDDİN SAHİR SILAN ARŞİVİ-4

Necmeddin Sahir Sılan Arşivi yayın dizisinin dördüncü kitabı Tunceli vilayeti ve kazalarına ilişkin bürokrasinin raporlarını ve yazışmalarını içeriyor. Tunceli milletvekili Necmeddin Sahir Sılan'ın bilfiil talebi üzerine çoğu, yerel yöneticiler tarafından kaleme alınan bu raporlar Dersim/Tunceli sorunu ile "tedib" ve "tenkil" politikalarını yansıtıyor. Ayrıca devlet aygıtının yapısı, çalışma biçimi ve evreleri hakkında da ayrıntılı bilgi sunuyor.

Ulus devlet inşa sürecinde, Cumhuriyet'in kuruluş evresinde önemli işlevler üstlenen bürokrasinin -toplum mühendisliğinin yarattığı tüm sorunlara karşın- ülkenin en ücra köşelerinde, Tanzimat'tan beri sürgit devam eden devlet geleneğinin "uygarlaştırıcı misyonu"nu üstlenerek görevlerini ifa ettiklerini ortaya koyuyor. Birincil kaynak niteliği taşıyan bu raporlar sayesinde Dersim "harekâtı" öncesi ve sonrası yöreyle ilgili sorunların ne denli çok boyutlu olduğu bir kez daha gündeme getiriliyor.

Baskı Tarihi : Ekim 11

Fiyat : 42,00 TL.