TARİHİ SİMALAR, TESAVİR-İ RİCAL

• Ürün kodu: YY.1427-2011

TARİHİ SİMALAR, TESAVİR-İ RİCAL

Geçmiş Asırlarda Osmanlı Hayatı

Tarihi Simalar kitabının ilk bölümünde, Paris'te elçilik görevinde bulunmuş olan Müteferrika Süleyman Ağa, Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi, Yirmisekiz Çelebizade Sait Mehmet Efendi ve Moralı Esseyid Ali Efendi'nin bu görevleri sırasında karşılaştıkları olayları, davranışlarını, görev anlayışlarını, bir bakıma Osmanlı'nın diplomasideki ilk adımlarını ve gelişmelerini görüyoruz. Yine aynı kitabın "Meşhur Türediler" bölümünde ise Deli İbrahim döneminin etkili şahsiyeti Cinci Hoca, II. Mustafa'nın tahttan indirilmesini gerektiren karışıklıkların önde gelen siması Çalık Ahmet, III. Ahmed ve I. Mahmud dönemlerinde Kaptan-ı Derya olarak önemli işler yapan ve renkli kişiliğiyle tanınan Canımhoca tanıtılıyor. Tesavir-i Rical isimli kitapta ise Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk bütçeyi yapan IV. Mehmed dönemi sadrazamı Tarhuncu Ahmet Paşa, yine aynı padişah döneminde sadrazamlık yapan İbşir Paşa, III. Ahmed ve I. Mahmud dönemlerinin ilginç kişiliği Kont Bonneval ya da bizde bilinen ismiyle Humbaracıbaşı Ahmet Paşa'nın kişilikleri, yaptıkları ve dolayısıyla o dönemlerdeki Osmanlı yönetim anlayışı anlatılıyor.

Yazar : Ahmet Refik Altınay

Çevirmen : Ziver Öktem