16. YÜZYILDA SİMONTORYA SANCAĞI

• Ürün kodu: YY.1083

Osmanlı Macaristanında Toplum, Ekonomi Ve Yönetim

Simontornya (Şimontorna) kalesi yaklaşık yirmi yıl önce özenli bir restorasyonun ardından Macaristan'ın en güzel Rönesans dönemi anıtlarından biri olarak kapılarını ziyaretçilere açtı. Kale, tarih kokan duvarlarının ardında eski dönemlerde oldukça hareketli bir yaşam sürmüştü. Kaderin bir cilvesi sonucu 140 yıl boyunca Osmanlı sancak merkezi olarak idari ve askeri bir nokta işlevi gördü. Osmanlı serhat boyu üzerinde, Palota (Polata) kalesinin karşı cephesinde olması nedeniyle bu dönemde stratejik önemi iyice artmıştı. Yıllar boyu süren Osmanlı egemenliği sırasında çevresinde önemli gelişmeler oldu: Köyler seyrekleşti, nüfus azalmaya yüz tuttu ve bölgedeki etnik dengeler Macarlar aleyhine bozuldu. Macar tarihçisi Geza David, Simontornya sancağının 16. yüzyıldaki tarihini, öncelikle Osmanlı kaynaklarına dayanarak anlatıyor. Bu monografi, tahrir ve cizye defterlerini kullanarak tarih yazmanın çok önemli bir örneğidir.

Yazar : G.David

Çevirmen : Hilmi Ortaç